Aardige mensen

“Het lijkt me zo leuk om eens te kamperen,” had Tourfah gezegd. “Zomaar op een mooie plek in de natuur, samen met Ahmad.” Vriendin Maartje snapte het helemaal, maar omdat “wildkamperen in principe verboden is in Nederland en sowieso niet verstandig voor een eerste keer” regelde ze een Natuurkampeerkaart, reserveerde een plek op een natuurcamping in Dordrecht en checkte samen met haar man Maarten de oude tent op waterdichtheid in de achtertuin. Als verrassing voor hun beider verjaardag gaven ze het jonge Syrische stel een kampeerarrangement, inclusief vervoer.

Het verhaal ontroerde me. Wat een prachtig cadeau! “Wij genieten er zelf ook van,” relativeerde Maarten, “het zijn ontzettend leuke en slimme mensen die in hun jonge leven al veel hebben meegemaakt. Toen Ahmad in 2015 in Vlaardingen kwam wonen, kende hij niemand. We zijn aan elkaar voorgesteld tijdens een bijeenkomst, we houden allebei van fotograferen en het klikte. En zo zijn ook Maartje en Tourfah later vriendinnen geworden. We vinden het fijn ze een beetje op weg te helpen. Het is gewoon een heel lief stel.”

Maarten en ik zijn nu zo’n twee jaar samen op pad om nieuwkomers te fotograferen en interviewen voor de serie Nieuw in Vlaardingen. Elke twee weken verschijnt er een portret in Groot Vlaardingen. Tijdens het eerste deel van de serie lieten we zien hoe vergunninghouders hun leven weer oppakken na hun vlucht uit een land in oorlog en wat daar allemaal bij komt kijken. Sinds maart spreken we de nieuwe Vlaardingers opnieuw om te horen hoe het nu met ze gaat. En nee, het zijn niet allemaal ‘hosanna-verhalen’, wél verhalen van dankbare en veerkrachtige mensen met een enorm doorzettingsvermogen. En altijd komen vrijwilligerswerk, buurtbewoners en maatjes ter sprake: hoe fijn het is om nieuwe mensen te ontmoeten, samen te eten, te sporten, een museum te bezoeken of gewoon wat te kletsen tijdens een wandeling.

Zelf mocht ik deze zomer een caravan lenen van een vriendin. Een auto met trekhaak en chauffeur die naar Friesland wilde rijden, was wat lastiger te vinden, in de dagen na het ontstane idee, maar het aanbod alleen al maakte mij blij. Het werd uiteindelijk een ingerichte huurtent, inclusief BBQ en ‘animatie’. Voor een vriendenprijs. Over aardige mensen gesproken.

Uittip: Moestuinfestival in de Stadsgehoorzaal op vrijdag 23 november a.s.
Schrijfwerk Marleen Bos