Alles is ijdelheid

Ik ben aan het afvallen. D’r moet minstens tien kilo af, daarom eet ik nu zo min mogelijk koolhydraten en suiker. Ik ben streng in de leer omdat ik dat bierbuikje nu echt kwijt wil. Inmiddels droom ik wel van gebakken aardappels, pannen vol pasta en rijkelijk belegde broodjes. En ach, één biertje, één wijntje, mag wel… maar een avondje doorzakken is er niet meer bij. Met het verstrijken van de jaren krijg ik steeds eerder een houten kop van steeds minder drank. Ook een nachtje doorhalen is passé. Dat moet ik dagen nadien nog bekopen.

Ik wil eindelijk wel eens een beetje gezonder gaan leven. Paar jaar geleden gestopt met roken. Dat viel en valt me nog steeds niet tegen. Je hoeft niet meer bij nacht en ontij naar buiten om je verslaving bot te vieren. En die cold turkey duurde maar één nacht. Maar door dat stoppen ging ik wel eten. Stroopwafels en zo. Binnen no-time plus zestien kilo.

Een puritein word ik nooit. Ik wil enkel een lans breken voor een beetje minder van al dat meer wat ik al jaren eet en doe. Denk dat ik een zomertje ga fietsen langs de Vlieten en door de Broekpolder. Of een uurtje wandelen met de hond. Mooi gebied daar bij de Krabbeplas. Gaat helaas op de schop.

Wellicht dat mijn hersens door al die gezondheid nog beter gaan werken dan ze al doen. Dat ik volgende week een geweldig toneelstuk ga schrijven of een artikel waar niemand om heen kan. Een roman, een essay, een bundel vol geweldige gedichten. Dat de mensen dan zeggen: ‘kijk, die Ger van Veen, die kan er wat van.’

Maar dat zal niet gebeuren.

Door mijn chronische zwakte. Denk dat ik in september alweer een zak chips open trek of drie bier op het terras drink. Een ijzerkoekje bij de koffie, een sprits bij de thee, een bittergarnituur bij de rosé uit de Provence. En een zak patat met heel veel mayonaise. Of spareribs, die zijn ook zo lekker en zo mannelijk.

Dan is in de winter alles weer wat het in de lente was. Dan ben ik weer die schrijver met de bierbuik. De iets te gezette columnist. Toch blijf ik het proberen omdat de slanke lijn voor mij ijdelheid is en het najagen van wind.