Gezocht: Dieven met vakkennis.

Het is nu al vier jaar helemaal mis met de oogst in de klassieke wijnlanden. En ja, de oogst van 2017 sluit zich daarbij aan. Het is misère alom! Frankrijk is nu officieel de titel kwijt van grootste wijnproducent ter wereld en is gezakt tot de derde plaats. Italië staat op de eerste plaats met 46 miljoen hectoliter en Spanje op de tweede plaats met een productie van 38 miljoen hectoliter.

Men zegt dat klimaatverandering nu toch écht merkbaar is in de wijnbouw. In het voorjaar hagelt het veel en hevig waardoor de jonge scheuten afbreken. Het vriest niet heftig maar wel tot laat, waardoor zelfs de bloesem in de maanden april en mei kapot gaat. De bloesem moet de tros vormen. Dus zonder bloesem geen druiven aan de betreffende wijnrank…

De wijnjournalisten proberen de markt nog enigszins te redden door, tegen beter weten in, te vermelden dat het volume dan weliswaar slechter is maar dat de kwaliteit daarentegen zeer goed uitpakt dit jaar… net als vorig jaar, en het jaar daar voor, en het jaar daar voor… Nee, sorry: vrieskou, hagel, droge lente, natte nazomer, weinig zonuren en een kletsnatte bodem, zijn omstandigheden waar een wijnrank niet gelukkig van wordt, en dat proef je!

En als de nood het hoogst is, is de redding nabij… althans. De redding in de vorm van de wijngaard van de buurman! Druivendiefstal is zo oud als de branche. Vanuit geschiedschrijving weten we dat de Franse koning Lodewijk de 15e Nebbiolo druiven stal uit Noord Italië en dat de Spanjaarden uit Jerez de la Frontera hun onrijpe oogst vol van smaak konden maken, dankzij de mooie rijpe oogst die zij ‘leenden’ van hun collega’s uit Marokko.

Inmiddels bereiken ons de eerste berichten van gebieden waar al tijden zwaar weer heerst: Bordeaux: In midden september (oogsttijd) zijn tonnen druiven gestolen uit de wijngaarden in dit wijngebied. Uit de wijngaarden in ‘Pomerol’ is 700kg gestolen. Uit de wijngaarden van ‘Genissac’ -regio St. Emilion- is zelfs 6.000 kg druiven gestolen! De verleiding om jezelf te behelpen met de opbrengst van de wijngaard van je buurman is erg groot na 5 jaren rampspoed. En sommige kunnen de jalousie niet weerstaan. In ‘Montage‘ zijn midden in de nacht zelfs 500 wijnstokken uit de grond gerukt: vandalisme met vakkennis. Dit moet het werk zijn van ervaren wijnboeren, anders is een dergelijke kunstje gewoonweg niet te realiseren.

Volgens de statistieken zal het voor de klassieke wijnlanden de slechtste oogst sinds 1945 zijn. – Maar in dat jaar waren hele andere redenen van kracht waardoor in het voorjaar de jonge scheuten van de plant af werden gebombardeerd… – Dit biedt kansen voor de onbekendere gebieden in Oost-Europa, waar de oogst hartstikke prima was. De markt zal op zoek gaan, en weer nieuwe wijnen herontdekken: de Welsch Riesling uit Hongarije en de Feteascâ Regalâ uit Roemenië. De Pinela druif uit de mooie wijnregio Primorje in Slovenië. We gaan weer nieuwe smaken ontdekken!

Twee hele traditionele Franse gebieden zijn bijzonder gelukkig te prijzen: De Champagne-streek en de Beaujolais hebben een fantástisch grote én kwalitatieve super oogst. Hoog tijd dat we deze twee gebieden ook maar weer eens gaan her-ontdekken!