Alles van mij

Waarom ben ik hier en wat doe ik hier? Dat zijn een paar ingewikkelde levensvragen die ik pas sinds kort weet te beantwoorden. Ik dacht altijd dat ik hier was om het leuk te hebben, wat mij niet altijd in dank afgenomen wordt door puriteinen, van welk slag dan ook. Toch dacht ik dat… maar dat is in het geheel niet waar. Ik ben hier om uitgemolken te worden door die en gene. Als ik vergeten ben een formuliertje in te vullen, roven ze me na mijn dood al mijn organen uit mijn lijf. Ik ben immers van de maatschappij. Ook zie ik heel veel reclames van goede doelen voorbij komen die mij dicteren dat ik nu alvast, bij leven en welzijn, in mijn testament de dierenbescherming of de hartstichting op te nemen.

Het kan zomaar te laat zijn. En dan heb je spijt, oh nee, dan ben je dood. Dan dalen ze als aasgieren op je neer om één seconde na die allerlaatste klop je hart er uit te rukken. Of als je hersendood bent nog tijdens het kloppen. Dat hart dat liefde kende, dat hart dat opgewonden was als je haar of hem zag. Dat hart ben je zomaar kwijt, net als je nieren, longen, lever, netvlies, huid en botten. En dan ben je ineens niets meer. Past de rest van je in een schoenendoos, eenvoudig te begraven in de achtertuin of in de plantenbak op het balkon. Wel zo makkelijk, kan je de kosten van de begrafenis investeren in een goed doel naar keuze.

Dan heb je ook nog kerkgenootschappen die alvast voor je uitrekenen hoeveel je aan je geloof moet uitgeven. Dat is handig want niet iedereen heeft verstand van berekeningen maken. En je weet dan ook dat je niet teveel uit moet geven want mijnheer pastoor en de dominee leven ook niet van de lucht en het kerkgebouw is nodig toe aan een nieuw verfje. Geef gul.

Want het kan zomaar te laat zijn en dan gaat je spaargeld en die drie aandelen naar je geliefden, die er toch alleen maar leuke dingen mee doen… en dat mag natuurlijk niet omdat je verantwoordelijk bent voor je medemens. Ook al is die medemens soms een klootzak die de boel besodemietert, oorlog voert of handtastelijk is.

En als je niet oppast word je identiteit op slinkse wijze gestolen als je je bankstel verkoopt op Markplaats. Je bankrekening leeg gekaapt door lieden die het internet onveilig maken. Moet je nog steeds opdraaien voor de woekerpolis die die leuke jongen van de bank je aansmeerde.

Dan, dan ben je helemaal niets meer. Dan hebben ze alles. Alles van mij!