Het seizoen van… lentebock!

Op 1 april begint ons terrasseizoen officieel. Het terras wordt uitgebreid en klaargemaakt voor de zomer, de winterse lampjes worden vervangen door fleurige, zomerse bloemen en de terraslampen kunnen éindelijk uit. Dit jaar liep het echter anders. Ons terras zat halverwege februari al vol met mensen die de eerste zonnestralen van de ontluikende lente probeerden op te vangen.

In de voorgaande jaren begon het terrasseizoen voor mij traditioneel met een lentebok, maar dit jaar moest ik genoegen nemen met een Tripel Karmeliet – wat overigens niet vervelend was. Toen ook ik in de zon was gaan zitten, kwam ik tot de conclusie dat het voor mij geen échte terraservaring is zonder een lentebok. Gelukkig is het bijna zover. Binnenkort kunnen we genieten van de zon met één van onze drie lentebokken: Hertog Jan Lentebock, Jopen Lentebier en PaasIJ van Brouwerij ’t IJ.

Jopen Lentebier is een donkerblond biertje van 7% met een stevige schuimkraag. De geur van het bier is licht zoet, met aroma’s van vers fruit. De Amerikaanse hop zorgt voor fruittonen en bitterheid, terwijl het korianderzaad kruidige tonen toevoegt. De afdronk is fris en fruitig, met een licht bittere nasmaak. Jopen lentebier laat zich ideaal combineren met oosterse gerechten. Probeer hem eens met onze tempura van gamba’s van de tapaskaart!

PaasIJ is een licht amberkleurig biertje van 7% met een fijne, witte schuimkraag. PaasIJ heeft een zoet aroma van tropisch fruit, met tonen van korianderzaad. De smaak is eveneens zoet met een zachte bitterheid van de hop, wat versterkt wordt door het gebrande mout. Het wordt afgemaakt door een lange afdronk waarin frisheid en zoete tonen elkaar afwisselen. PaasIJ combineert goed met Thaise gerechten, zoals onze Thaise curry van kippendijen.

Hertog Jan Lentebock is een helder goudgeel biertje van 7,2% met een stevige, witte schuimkraag. De eerste slok is stevig, bijna pittig. Daarna verandert de smaak naar een iets zoeter bier met een romige en fruitige smaak van appel en peer, met een hint van honing. De afdronk is stevig, met de zoete tonen van peer en honing, met een fris zuurtje van de appel. Door de romigheid van het bier, combineert het goed met ons kaasplankje.

Wat mijn eerste keuze dit jaar wordt, weet ik nog niet. Voor nu laat ik de winter achter me door nog één Straffe Hendrik Quadrupel te nemen. Nog zo’n traditie.