“You are going to make me sing!”

Of ik een verhalenverteller ken. Het is donderdag 18 december 2014. Jacqueline, actief bij Aanloophuis De Groene Luiken, hoort mij bij Omroep Vlaardingen vertellen over mijn liefde voor verhalen. Omdat de uitgenodigde muzikant en verteller om geldige redenen is verhinderd, zoekt zij een vervanger voor Tweede Kerstdag. De tijd is te krap om iemand te vragen en ik zeg: “Ik wil het zelf wel doen.”

Destijds vond ik mijn aanbod even logisch als bizar. Een verhaal vertellen voor een groep mensen is voor mij geen dagelijkse kost. Die middag ervaar ik hoe iets doen wat je nooit eerder deed, altijd iets oplevert. De man in de wolken, was de basis voor het verhaal dat ik vertelde, een liedtekst uit 1991 van Harrie Jekkers en Koos Meinderts. Een sprookje over geluk. Koos Meinderts won dit najaar de Gouden Griffel voor zijn boek Naar het noorden en Harrie Jekkers keert na dertig jaar nog een keer terug naar zijn muzikale roots. Vorige maand plaatste een collega een facebookbericht over de voorstelling: ‘Wat is jóuw favoriete nummer van Het Klein Orkest?’ En ik denk aan de tientallen cd’s met mijn favoriete Jekkers’ nummers die ik te pas en te onpas cadeau heb gegeven aan vrienden en vriendinnen.

Van verhalen naar liedjes. Van vertellen naar zingen. Ik zing met mijn dochter. Natuurlijk. Ik zing zoals ik vertel, maak ter plekke geheel eigen versies. Maar zingen in het openbaar? Nee. Uitgesloten. Totdat ik vorige maand in De Windwijzer luidkeels meezing bij Zingen in NL. Het is voor een interview dat ik heb met initiatiefnemer Lydia Roosendaal: “Een vreemde taal leer je sneller door liedjes te zingen.” Voor de foto maak ik kennis met Fatiha, Ismail en Fatima. “Ik kan helemaal niet zingen,” zegt Ismail na afloop, “maar je hebt me enthousiast gemaakt.” In Irak was hij journalist, vertelt hij. Bijna wekelijks zoekt hij in De Windwijzer naar nieuwe boeken. “Lezen is mijn voeding, boeken zijn als mijn ouders, ze voeden mij op.” De liefde die ik proef in zijn woorden, raakt me. Hij vraagt me of hij mij af en toe wat verhalen mag sturen. Zijn open en levenslustige houding werkt aanstekelijk. “Ja natuurlijk,” zeg ik en ik meen het. Dezelfde avond ontvang ik een e-mail die hij begint met: “You are going to make me sing!”; het ontroert me.

Luistertip: De man in de wolken van Harrie Jekkers .
Schrijfwerk Marleen Bos