Wijnwereld bij Eetcafe de Waal!

Al vanaf het prille begin dat bestuurders de mogelijkheid kregen om het volk belerend toe te spreken is hier gretig gebruik van gemaakt. De oude Grieken konden met verhalen over de goden het volk een lesje leren. De god van de drank mocht hierbij niet ontbreken. Ook in de Bijbel wordt vertelt dat de wereld door een watersnood ten onder ging als straf voor het zondig gedrag van de mensheid. Dankzij de Ark van Noah kon men opnieuw beginnen. Maar net als zijn familie voet op vaste grond zet en men het leven op aarde opnieuw vorm geeft, is het de wijn die de boosdoener is van Noahs dronken, slechte gedrag. En Hoewel de Amerikaanse president Wilson er in 1920 alles aan heeft gedaan om de drooglegging te voorkomen, bepaalde de Senaat in dat jaar dat drank de oorzaak van alle problemen is.

Maar er zijn vele lofzangen en beeltenissen gemaakt over de daden van Dionysos als Griekse god van de drank. Ook in de Bijbel is drank vaak de brenger van geluk; zoals tijdens de ‘Bruiloft te Kanaän’. Gelukkig kon Jezus net op tijd het feest redden toen de wijn op dreigde te raken. En wijn wordt in de Katholieke kerk gebruikt als symbool voor het bloed van Christus. Een hogere status kun je wijn toch niet toekennen? En in 1932 werd Rooseveld president nadat hij beloofde dat hij de ‘drooglegging’ van Amerika zou beëindigen als men hem zou verkiezen.

De ontwikkeling van wijnbouw heeft de geschiedenis van de wereld sterk beïnvloed. Deze veel praktischer kant van wijn is bepalend geweest voor het landschap van vele, vele landen. Door wijnproductie zijn sinds de oudheid, veel gebieden gevormd om de ligging van de wijngaarden optimaal te maken. Ook zijn er in zeer onherbergzame gebieden, bijvoorbeeld de Andes, wegen en steden ontstaan na aanplant van wijngaarden en het succes van de wijnbouw. Er zijn nieuwe economieën ontstaan. Er zijn streken gevormd door hun geografische indeling van de wijnbouw zoals Bourgogne of Bordeaux en de oorspronkelijke regio’s en grenzen zijn verdwenen.

Er is gevochten om wijn, letterlijk. Oorlogen zijn gevoerd tussen vader en zoon. Lodewijk XIV die het Hertogdom van zijn zoon aanvalt om de oogst Volnay te pluneren. (echt gebeurd!) Er zijn heroïsche oorlogsverhalen over wijndomeinen waar men mocht verschuilen of vluchten via het stelsel van kelders en gangen. Er zijn innovaties toe te schrijven aan wijn zoals mechanische apparaten als persen, industriële technieken als conserveren. Louis Pasteur ontdekte medicatie dankzij onderzoek naar wijnvergisting in een klein laboratorium van een huis aan de Rue du Grenier à Sel nr.5, 21200 Beaune.

Als gevolg van de druifluis (Phylloxera) veranderde de wereld in de 19e eeuw ingrijpend. Door deze aandoening scheelde het weinig of er was helemaal geen wijnbouw meer geweest. Hele wijngebieden en wijnhuizen gingen failliet. Families werden straatarm en vluchten naar nieuwe landen. Zo verspreidde de wijnbouw zich naar uithoeken van de wereld.

Het resultaat is een onwaarschijnlijke diversiteit aan smaken, aroma’s en geuren. Nieuwe gebieden in combinatie met nieuwe druivencombinaties; de variaties zijn eindeloos. Grenzeloos genieten van de bronnen van wijnvreugd.
Evert-Jan Bijl – Wijnboer- Register Vinoloog