Popschool de Reus: ‘Klein beginnen?’

Muziek spelen is een ontspannende bezigheid. Maar voor je zover bent, moet er fanatiek worden geoefend. Je speelt niet gelijk Donna Lee van Jaco Pastorius op vier of onnavolgbaar snel I’m Going Home als Alvin Lee op zes snaren. Toch zijn het geen utopische gedachten. Wie de moeite neemt op les te gaan is al een eind op weg, maar herhaling is pas echte kracht. Niet zelden gaat een deel van de boodschap eerst verloren. Vervelend? Misschien, maar het is je ware fundament.

We zitten in de Waalstraat 70. Strak naast Vox Humana. Op die plek zit sinds kort Iwan de Reus, daar waar Harry Verhoeven enige decennia zijn muzikale kunde deelde. Er zijn veel mensen enthousiast geraakt op de bovenste van twee etages pijpenla: niet allen werden ze bekend. Wel raakten ze besmet: met mollen, kruizen en harmonie.

Iwan de Reus is uit Amsterdam via Leiden Vlaardingen binnen gekomen als een muzikale Batavier, drijvend op zijn gitaar. Samen met bassist Martin Bakker (o.a. Nits, Gruppo Sportivo, Groot Niet Te Vermijden) draait hij, die speelde met o.a. Jörgen Raymann, Joris Lutz, Womack & Womack, Musical Hair 30th anniversary tour, de volumeknop op “aangenaam” en geeft deze journalist enkele praktische tips.

Samen staan de heren Bakker en De Reus garant voor vrijwel alle muziekstijlen die deze aardbol rondmaken. Als uw scribent een stukje Duende van Black Light Syndrome uit zijn bescheiden hoge hoed tovert valt Iwan de Reus hem naadloos bij.

‘Muzieknummers liggen soms minder ver uiteen dan je op het eerste moment zou denken. Luister!’ Korte stukjes Nirvana, Kinks en Metallica passeren de revue. Iwan wijst op kleine verschillen die ogenschijnlijk een heel ander nummer maken. Niets is minder waar.

Na 15-jaar een muziekschool in Leiden te hebben gerund werd het tijd verder zuidwaarts te trekken. De ware reden? Een bijna levenslange muzikale relatie met Rotterdammer Joris Lutz. Hij is een tikje verliefd geraakt op De Kroepoekfabriek tijdens een benefietshow waar hij voor De Laurenburg de bandcoaching deed, en toen iemand een woning had in Vlaardingen was het pleit snel beslecht.
Zijn lesmethodes worden als maatpakken toegesneden op wat de leerling wil en kan. Zijn ervaring (en die van kompaan Martin Bakker) staat geheel in dienst van leerlingen en het grote kunnen. ‘Je mag gelijk gaan spelen, tabulatuur leren en op weg naar …. Maar een stukje geschiedenis of noten leren lezen brengt je uiteindelijk verder. En is minder moeilijk dan gedacht.’

Dan een stukje van Mark King. Onnavolgbaar? ‘Valt wel mee. Als je luistert en meetelt … Musiceren is langzaam starten. Niet gelijk willen sprinten. Dat is funest voor je techniek, je “struikelt” vaker (over snaren) dan je lief is.’ Eenmaal uitgelegd valt een deel muziek mystique weg, die soms hangt rond onnavolgbare stukken.
In de nuchtere praktijk van vandaag is alles dichterbij dan gedacht.’ Iwan en Martin zijn er om die kleine muzikale dromen om te zetten in realiteit. Een voor iedereen te behappen route. Popschool de Reus organiseert tweemaal per jaar een leerlingen-optreden.

Wie een voorproefje wil heeft twee opties:
1. Gratis proefles van 30 minuten
2. Twee kennismakingslessen
van een uur voor € 50,-

Informatie:
Popschool de Reus
Waalstraat 70
Telefoon: 06-4325 7959
E-mail: [email protected]
Website: www.popschooldereus.nl